• Do's en dont's bij de planning van je trouwdag

 • Een trouwdag organiseren kost veel tijd en energie. Niet alleen de organisatie, maar ook het zoeken naar een geschikte locatie, opdoen van ideeën en inspiratie, leveranciers vinden en de details voor een perfecte dag. Er zijn veel bruidsparen die ervoor kiezen om dit zelf te doen, omdat ze het leuk vinden of om kosten te besparen. De voorbereiding van een gemiddelde bruiloft neemt tussen de 200 en 300 uur in beslag. Er komt een hoop op je af en jullie staan voor lastige keuzes. Hoe wil je dat je dag eruit ziet, de gastenlijst, welke leveranciers kies je en vooral….waar moet je beginnen? 

  In mijn werk als weddingplanner zorg ik ervoor dat het bruidspaar een stressvrije voorbereiding heeft. Om de perfecte dag te organiseren start ik met het maken van een goede trouwplanning. Dit is de basis en het geeft bovendien veel rust. Zorg dat jullie weten hoe jullie dag eruit moet komen te zien, en welk gevoel je jullie gasten wilt geven. Met dit in je achterhoofd kun je makkelijker beslissingen nemen. 

  Een goede voorbereiding kan jullie dus veel stress besparen. Met deze do’s en dont’s ben je beter voorbereid en wordt de organisatie van jullie trouwdag nog leuker.

 • Do: Begin op tijd 

  Begin ruim op tijd met de voorbereiding van jullie trouwdag. Populaire trouwlocaties zijn vaak al een jaar van tevoren geboekt. Het zou natuurlijk zonde zijn als de locatie van jullie dromen niet beschikbaar is op jullie gewenste trouwdatum.

  Do: Maak vooraf een goede trouwplanning

  Er komt veel op jullie af. Maak een goede trouwplanning zodat je niets kan vergeten.Dit geeft je meer rust en inzicht wat er nog gedaan moet worden. Alles op het laatste moment doen is wel het laatste wat je wilt.

  Do: Voeg een personal touch toe 

  Maak je trouwdag extra bijzonder en uniek door jullie persoonlijkheden te verweven in alle elementen van de dag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een jullie favoriete kleur, foto’s die je terug laat komen, een 3D taarttopper van jullie zelf, een kleurplaat van jullie voor de kinderen, een cd met jullie favoriete muziek als bedankje.

  Do: Zorg ervoor dat jullie op de dag zelf onbezorgd kunnen genieten. 

  Op de dag zelf wil je natuurlijk optimaal genieten. Huur daarom een externe ceremoniemeester in. Zo hoef je je naaste vrienden of familie niet te belasten met deze dagtaak en je kan erop vertrouwen dat jullie mooiste dag op rolletjes loopt.

  Do: Maak een begroting en stel prioriteiten 

  Een trouwdag is een kostbare aangelegenheid. Bepaal vooraf je budget en maak een begroting van de kosten. Zet achter elke post wat je er maximaal voor uit wilt geven. Dit geeft veel inzicht en behoed je voor onverwachte kosten. Stel prioriteiten, wat is een ‘must-have’ en wat is ‘nice to have’ en blijft daarmee binnen je gestelde budget.

  Do: Zorg dat alle leveranciers op de hoogte zijn wat je wel en niet wilt 

  Bespreek met alle leveranciers wat je wel en absoluut niet wilt. Geef bijvoorbeeld aan de DJ of band door welke muziek je echt niet wilt horen en geef aan de fotograaf door wat je absoluut vastgelegd wilt hebben. Zo kom je achteraf niet voor ‘verrassingen’ te staan.

  Dont: Spendeer niet je de hele dag aan social media

  Natuurlijk is het erg leuk om je volgers c.q. virtuele vrienden op social media of twitter op de hoogte te houden van het JA-woord en de verandering van je status in “getrouwd”. Bewaar dit voor de volgende dag en geef op de dag zelf de aandacht aan je naaste familie en vrienden.

  Don’t: Vergeet niet onverwachte kosten mee te nemen in je budget 

  Houd in je budget altijd rekening met een post onvoorziene kosten. Denk hierbij aan last-minute diensten, fooien, schotelgeld, overuren van leveranciers, stomerijkosten, et cetera. Reserveer hiervoor ongeveer 10% van het totaalbudget.

  Don’t: Vergeet niet om af en toe wat te eten

  Je trouwdag vliegt voorbij. In alle spanning kan het zijn dat je vergeet tussendoor wat te eten. Een paar glazen champagne op een lege maag kan dan heel verkeerd vallen. Eet dus regelmatig iets, want het laatste wat je wilt is flauwvallen tijdens het aansnijden van de taart.

  Don’t: denken dat je trouwdag perfect zal verlopen

  Wees erop voorbereid dat er altijd wat mis kan gaan, of anders loopt dan je had geplanned. Wat het ook is, laat je humeur er niet door beïnvloeden en geniet van jullie dag. Achteraf zal je er waarschijnlijk om moeten lachen.

  Don’t: Laat je gasten niet aan hun lot over

  Zorg goed voor je gasten. Zij hebben de tijd genomen om jullie trouwdag met jullie te vieren en nemen cadeaus mee. Niets is zo vervelend als men achteraf klaagt over te weinig eten of drinken. Zorg tussentijds voor vermaak en geef ze aan het einde van de dag een bedankje mee. Stuur een persoonlijk bedankkaartje als jullie terug zijn van jullie huwelijksreis.